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RE:  May Kentucky Heritage Council employee serve as member of Board of 

Trustees for the Pine Mountain Settlement School? 
 
DECISION: Yes, provided the employee has no involvement with the entity, as part of 

his official position.   
 
 This opinion is issued in response to your July 30, 2003 request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed 
at the October 16, 2003, meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  The Pine Mountain Settlement School (the 
“School”) has asked for an employee of the Kentucky Heritage Council (the “Council”) to serve 
as a member of the Board of Trustees at the School.  The Council is considering two employees 
to provide this service --either the Executive Director, or the Program Manager of the Site 
Development Program.  Although the Council’s regulatory functions over the School are 
minimal, the Council has funded preservation activities through the School and may fund 
preservation projects with the School in the future.   
 
 From your review of advisory opinions, you say it appears that an employee can avoid a 
conflict in funding situations by recusing himself and others under his supervision from 
involvement in decisions affecting funding.  However, you are concerned there may be an 
appearance of a conflict of interest for this employee, and ask for the Commission’s advice.  You 
ask, as well, if it would make a difference if the employee were a non-voting trustee for the 
School. 

 
 KRS 11A.020(3) and KRS 11A.030 provide:  
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   KRS 11A.020(3):   
 

(3) When a public servant abstains from action on an official 
decision in which he has or may have a personal or private interest, he 
shall disclose that fact in writing to his superior, who shall cause the 
decision on these matters to be made by an impartial third party. 

 
 

KRS 11A.030: 
 

In determining whether to abstain from action on an official 
decision because of a possible conflict of interest, a public servant should 
consider the following guidelines: 
 (1) Whether a substantial threat to his independence of 
judgment has been created by his personal or private interest; 
 (2) The effect of his participation on public confidence in 
the integrity of the executive branch; 
 (3) Whether his participation is likely to have any 
significant effect on the disposition of the matter; 
 (4) The need for his particular contribution, such as special 
knowledge of the subject matter, to the effective functioning of the 
executive branch; or 
 (5) Whether the official decision will affect him in a manner 
differently from the public or will affect him as a member of a business, 
profession, occupation, or group to no greater extent generally than other 
members of such business, profession, occupation, or group. A public 
servant may request an advisory opinion from the Executive Branch 
Ethics Commission in accordance with the commission's rules of 
procedure. 

 
  The Commission has addressed similar issues in previous advisory opinions.  In Advisory 
Opinion 01-22, the Commission stated it was permissible for an employee to serve on the board 
of trustees of a private college so long as the college did not participate in programs under the 
employee’s supervision and provided that neither the employee nor anyone under his supervision 
was involved in the licensing of the college.  The Commission also advised the employee to 
abstain as a trustee from any matters before the board of trustees involving his 
 



EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
ADVISORY OPINION 03-31 
October 16, 2003 
Page Three 
 
 
official state duties.  Additionally, Advisory Opinion 99-22 states that an employee may serve on 
the board of a private entity that receives funding from the state agency for which the employee 
works, provided the employee has no involvement with the private entity as part of his official 
duty. 
 
  In light of the past and possible future funding relationship between the Council and the 
School, service by a Council employee on the School’s Board of Trustees could create a possible 
conflict of interest between the employee’s official duties for the Council and his private interest 
as a trustee for the School.  This potential for conflict can be alleviated for all concerned so long 
as the employee and anyone under his supervision abstains from any official Council 
involvement regarding the School.  Additionally, the employee should also abstain, as a School 
trustee, from any involvement with matters dealing with the Council.  
 
  As to the concern you have regarding an appearance of a conflict, the Commission 
believes that proper abstention by the employee from any official Council involvement with 
School-related matters will serve to avoid any real or perceived conflict of interest.  Unlike the 
situation in Advisory Opinion 01-29, where the Commission advised that a perception of 
impropriety should be avoided, this scenario does not appear to present a situation wherein a 
Council employee’s service as a trustee for the School will automatically lead to a perception of 
a conflict of interest.  However, if the School decides, in the future, to request funding from the 
Council, it may not be feasible for either of the employees being considered for the Board of 
Trustees to abstain from such involvement.  If not, the employee would need to resign the 
position on the Board of Trustees in order to avoid a possible conflict. 
 
  Finally, you ask if it would make a difference for this analysis if the employee were to 
serve as a non-voting trustee for the School.  A non-voting member could still take part in any 
and all discussions of School business; this would still give rise to possible conflicts on matters 
involving the Council.  Thus, even as a non-voting member of the School’s Board of Trustees, 
the employee should abstain as part of his official position from matters involving the School. 
 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      __________________________________________ 
    BY CHAIR: Joseph B. Helm, Jr. 
 


